Neue unerwünschte Telefonnummern canli bahis siteleri
ATICS

Inici > Notícies > Excavació, consolidació i restauració de l’aqüeducte romà de Sant Pere de Riu (Tordera, Maresme)


Cercador

Excavació, consolidació i restauració de l’aqüeducte romà de Sant Pere de Riu (Tordera, Maresme)

Vista general de l’aqüeducte de Sant Pere de Riu amb els treballs del 2012 finalitzats

07.01.2013

ATICS SL, empresa adjudicatària de les excavacions d’urgència del Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya, ha estat duent a terme entre els mesos d’octubre i desembre de 2012 una intervenció d’excavació, neteja, conservació i protecció de l’ Aqüeducte de Sant Pere de Riu, per tal de garantir un mínim d’estabilitat i conservació a llarg termini de les estructures actualment visibles.

L’aqüeducte romà de Sant Pere de Riu es troba al sud del terme de Tordera, prop del límit amb Pineda de Mar. L’estructura està formada per un pont de pedra lligada amb morter, amb una arcada de mig punt, que salva el torrent que baixa de la Font del Ferro. Sobre el pont discorren les restes del canal que transportava l’aigua.

Versemblantment, aquest pont forma part del mateix aqüeducte que en el paratge de Can Cua, ja dins del terme de Pineda de Mar, s’observa al marge de la carretera de Pineda a Hortsavinyà, i que conserva quatre grans arcades.

L’agost del 2012 l’aqüeducte de Sant Pere de Riu ja va ser objecte de treballs de restauració promoguts per la Plataforma Salvem la Vall de la Riera de Pineda, amb finançament del Parc Natural del Montnegre-Corredor, i dirigits per la restauradora Maria Cardenal.

Des del Servei d’Arqueologia i Paleontologia es va considerar necessari continuar els treballs de consolidacio i restauració, per tal d’actuar sobre el coronament del pont, el qual patia un greu deteriorament de les restes del canal. Amb despreniment de pedres i creixement de vegetació. Els treballs, desenvolupats entre els  mesos d’octubre i novembre,  van ser encomanats a l’empresa Àtics SL, i dirigits per l’arqueòloga Roser Pou i la restauradora M. Carmen Ruiz.

Els treballs han comportat diverses fases d’actuació. En primer lloc s’ha realitzat la neteja general i sanejament del canal d’opus signinum i les crestes dels murs del canal de l’aqüeducte. S’han excavat els  nivells de terres, vegetació i aportacions modernes fins el punt de que la neteja ara permet  veure tota la canal feta d’ opus signinum i les parets de mur que emmarquen aquesta canal de l’aqüeducte.

S’han consolidat els revestiments hidràulics d’opus signinum del canal, i s’han  fixat els fragment aïllats.  S’han recol·locat les  pedres despreses a les crestes dels murs. Per garantir l’evacuació d’aigua pluvial, s’han  realitzat  de pendents a les juntes i llacunes de la part superior de l’aqüeducte i s’ha instal·lat un tub de drenatge soterrat. Així mateix, s’ha realitzat la planimetria del monument en planta i secció, una tasca que es la primera vegada que es du a terme.

Finalment,  la zona propera a l’aqüeducte ha quedat delimitada per una tanca de fusta, que protegeix el monument. Aquesta tanca ha estat col.locada i finançada pel Parc Natural del Montnegre-Corredor (Diputació de Barcelona).